Plavi anđeli

by Mario on September 28, 2013

No Comments

Velika većina vas je sigurno čula za neko od ovih imena u freedivingu; Herbert Nitch, Veljano Zanki, Vedrana Vidović, Lidija Lijić, Domagoj Jakovac…. ima ih jos.. (i svi koje nisam naveo ce se nadurit, ali to je jedan drugi tekst 😉 )

Koliko vas je čulo za Špelu, Tuljana,    Dragora, Kuzmu, Gacha, Urkea…? Možda ako ronite s bocama, ali sigurno ih ne povezujete s ronjenjem na dah. Njihova je zadaća možda najvažnija u svakom dubokom ronjenju na dah… oni čuvaju ronioca na dah. Oni su njegovi anđeli čuvari…

E pa drage moje princeze, zvijezde i zvjezdice ronjenja na dah… bez njih Plavih Anđela, ne bi bilo ni vas!

plavi-andjeli1

Plavi Anđeli su svi vrhunski dugogodišnji tehnički ronioci. Njihovo znanje i iskustvo u ronjenju s bocama je neizmjerno. Uz sve to opsjednuti su sigurnošću.

Dok se freediver rasteže, radi vježbe disanja u debeloj hladovini s slušalicama u ušima… naši heroji su na zadnjem safety briefingu. Prolaze kroz razne horror scenarije s medicinskom ekipom i organizatorom eventa. Nakon briefinga, oblače suha odijela i krcaju na sebe i do 100 kg opreme (ne preuveličavam). Suha odijela su čak i gora od silne opreme jer funkcioniraju kao mini-saune na ljetnom suncu.

Prije nego počnu radit svoj posao čeka ih još vožnja do pozicije. Obično je za njih rezerviran neko od pomoćnih plovila zavidne brzine i udobnosti. Tek kad su svi na svojim pozicijama i spremni… postavljen natjecateljski konop, nabrijani suci, spremni doktori, TV ekipe s upaljenim kamerama, anđeli skuhani… dolazi i freediver odradit svoj zaron od 3-4 minute

plavi-andjeli2

Zadnji OK svima i Plavi Anđeli se spuštaju u dubinu. Dubine su svake godine sve veće. Prije par godina smo počeli s dubinama od 50 m, a danas smo već na dubinama preko 100 m. Njihov zadatak je u slučaju jednog ili više horror scenarija iz briefinga učiniti sve što je u njihovoj moći da freedivera sigurno dovedu do površine.

plavi-andjeli3

Bez obzira što će na dubini provesti ‘samo’ minutu ili dvije, pred njima je još sat vremena ‘guljenja’ dekompresije. Prvi zaranjaju, zadnji izranjaju. Freediver je već davno izronio. Odradio protokol sucima, slavi. Nakon nekog vremena, anđeli se ‘dižu’ do normalnih dubina i tek onda saznaju što se dogodilo na površini.

 

Dakle…Plavi Anđeli su gotovo nevidljivi. Uvijek se pojavljuju u parovima. Opasno je kad ih nema. Najbolje je kad ništa ne rade.


plavi-andjeli4Još jednom… HVALA VAM!!Zašto tekst o njima…? Uvijek vrhunski profesionalci, ulijevaju sigurnost potrebnu roniocu na dah da može dat sve od sebe, rade za hvala… i janjca 😉

Još jedna zanimljivost o Plavim anđelima je da su svi vrlo zanimljivi karakteri 😉

Don't be shellfish...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *